❈ Tietoa yhdistyksestä ❈ 

Meditatiivinen pyhä tanssi -yhdistys rekisteröitiin vuonna 2018. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää pyhän tanssin asemaa ja viedä pyhän tanssin tietoutta ja harrastuneisuutta eteenpäin seurakunnissa ja kaikkien innostuneiden parissa. 

Sana meditatiivinen yhdistyksen nimessä määrittää tätä tanssilajia, joka on mietiskelevää kehorukousta.

Jos haluat liittyä jäseneksi, voit ilmoittautua yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Sara-aholle sähköpostitse saraaho(a)gmail.com. Jäsenmaksu on 20 €/ kalenterivuosi.

Jäsenenä sinulla on etusija pyhän tanssin tapahtumiin, saat säännöllisen tiedotteen kootuista pyhän tanssin tapahtumista Suomessa ja ulkomailla sekä tietoa kirjallisuudesta, tutkimuksista ja pyhän tanssin musiikeista. Lisäksi voit lainata esiintymispukuja ja rekvisiittaa ilmaiseksi (Riitta Vainion perikunnan lahjoitus, kuvaesimerkki puvuista alla), ideoida toimintaa ja kertoa mitä toivot yhdistyksen järjestävän. Mikäli ohjaat itse tanssia, voidaan tapahtumasi julkaista yhdistyksen kotisivuilla. 

Tervetuloa mukaan toimintaan! 

Tamara Perovuo, Liisa Palin ja Arja Tervo Pro Dance -gaalassa Aleksanterin teatterissa 3.3.2019 yhdistykseltä lainatuissa puvuissa.
Tamara Perovuo, Liisa Palin ja Arja Tervo Pro Dance -gaalassa Aleksanterin teatterissa 3.3.2019 yhdistykseltä lainatuissa puvuissa.


Tietoa meditatiivisesta pyhästä tanssista

Meditatiivinen pyhä tanssi otettiin käyttöön nykyisessä muodossaan saksalaisen professori Bernhard Wosienin (1908-1986) työn kautta. Hän oli luterilaisen papin poika ja opiskeli itsekin teologiaa. Wosien teki 50-vuotisen työuransa Berliinin valtiollisessa oopperassa tanssijana, koreografina ja balettimestarina. Työuransa jälkeen hän alkoi tutkia kansantansseja, tanssirituaaleja ja tanssien symboliikkaa. Tutkimustensa pohjalta hän loi kansantanssien perusmuotoihin uusia koreografioita, joissa oli hengellinen sisältö. Hän käytti myös teemaansa sopivia alkuperäisiä tansseja. Wosien kutsui luomiaan tansseja nimellä tanzmeditation. Tämä tanssimuoto on vakiinnuttanut asemansa useissa Eurooopan maissa ja myös sen ulkopuolella.

Pyhän tanssin ryhmiä toimii kirkkojen yhteydessä tai niiden ulkopuolella esimerkiksi terapiatyössä.

Pyhä tanssi on yksi liturgisen tanssin laji. Se ei ole esittävää, vaan on tarkoitettu tuomaan rauhan ja läsnäolon kokemus osallistujalle. Koreografi Carla De Sola (1937) on määritellyt liturgisen tanssin jakamalla sen kolmeen ryhmään:

  1. Tanssimeditaatio eli Pyhä tanssi. Näiden tanssimeditaatioiden voima on esteettisessä kokonaistunnelmassa ja liikkeiden toiston määrässä. Rukous on hienovaraista ja samalla voimakasta. Kun tanssimeditaation liikkeitä toistetaan, tavoitellaan voimakkaimmillaan kokemusta, jossa pyhyys voi täyttää siihen osallistuvan olemuksen. Osallistujat ovat kertoneet kiitollisuuden, rauhan, voimakkaan läsnäolon, ajattomuuden, kauneuden ja pyhyyden kokemuksista. Tämän tanssilajin askeleet ovat helppoja, jolloin kenen tahansa on helppoa tulla mukaan.
  2. Kansantanssien pohjalle kehitetty tyyli, joissa toteutuu yhteisöllinen liikkumisen tarve. Ne ovat seurakuntalaisten kesken tanssittavia piiritansseja, kulkueita ja yhteisötansseja. Näissä tansseissa osallistujat etsivät kanavaa kokonaisvaltaiselle hengellisyyden kokemukselle ja ilmaisulle.
  3. Ammattitanssijoiden visuaalinen taide. Tanssitaiteilijat ovat pitkälle koulutettuja omalla taiteenalallaan. He työstävät kristillisiin teemoihin pohjautuvia koreografioita valmiiksi esityksiksi. De Solan mukaan liikkeiden ja tanssien harjoittelu ja esitysten toteuttaminen ilman hengellistä ulottuvuutta voi jäädä sielulle hedelmättömäksi. Kun liikkeeseen yhdistää hengellisen syvyyden, voi se hänen mukaansa johtaa ihmisen kaipaamiin pyhyyden kokemuksiin.